Albert
Van Den Bosch
Bespreking van de Nederlandstalige Liebigreeksen
Het goud van deze serie's achtergrond is heel dikwijls reeds afgegaan (afgepeld?). De gouden fonds verdwijnen bij veelvuldig overeen schuiven van de kaartjes. De achtergrond wordt dan benaderend donkerbruin . Er zou ook een roodbruine- en geel-gouden fond bestaan. Het is dus duidelijk dat men met deze reeks al experimenteerde om de gouden fonds af te schaffen of in ieder geval goedkoper te vervaardigen. Het prentje Océanie zou ook bestaan met AUSTRALIE. In de franse uitgaven heb ik dat al gezien, in de Nederlandstalige nog niet. Op deze reeks komt voor de eerste keer een stuk sociale geschiedenis aan bod. Dit is in feite de eerste Nederlandstalige reeks met educatieve waarde op geografisch gebied. Van Noord Amerika zien we de katoenbalen opgestapeld. Dat die katoen uit het arme zuiden komen wordt niet afgebeeld, noch de slaven zijn niet te zien. Het is de inheemse bevolking (indianen) die het pluksel aanbieden. Zuid Amerika wordt afgebeeld met een Signorita met geweldig lange gevlochten haren, met een lekkere rokende sigaar in haar hand. . Haar inheemse bediende zorgt dat het Liebig extract wordt aange'voerd. In Afrika hebben de arabieren het nog voor het zeggen, de ivoorhandel tiert welig en weerom een zwarte bediende. In Oceanie dan weer leven de Moaris rijkelijk getatoeëerd. Europa ziet er het welvarends uit met uitvoer van industriele produkten. Het is een reeks met veel detail en zeker tot de verbeelding sprekend van oud en jong.

 
Jaartal: 1883
Formaat: mm 105 x 71

Bestaat in deze talen:
continents with woman
=France
(Parties du monde)
Weltteile
... (title in this language not known)only one card available
parti del mundo
wereldelen
... (title in this language not known)only one card available

De bedoeling is om alle gekende Nederlandstalige reeksen te publiceren. De verwarring komt doordat in Italiaanse katalogen Nederlandstalig, ook Vlaams dus, OLLANDESI wordt vertaald. We onderscheiden chronologisch te benoemen

1. VLAAMSE OF HOLLANDSE : 761 reeksen uitgegeven vóór 1918

2. ANTWERPSE : 377 reeksen zitten in de BELGISCHE verzameling met de nieuw begonnen nummering nà 1918 van 1 tot 538, vanaf nummer 142 : Kerken van België.

3. ROTTERDAMSE uitgegeven in NEDERLAND : een nummering van 1 tot 115

Meer informatie albert.van.den.bosch@skynet.be a_0011 - de 6 wereldelen, continenten (gegeven titel)
Cataloog  Code
Liebig Antwerpse Collectie  L_0162
Arnold spielhagen  N_0078
Dreser  R_A086
Drukkerscode  HUT_2_L_0150_conti
Fada  F_0152
Jansens  J_0147
Liebig Holland-Flanders  A_0011
Italien company Milan  M_0032
Sanguinetti  S_0150
Tourteau  T_0152
DVV 1977  D_A031
Van der Auwera 1954  V_A058

Copyright
- HRA 180307 -
Albert Van den Bosch 03 236 59 62
Alleen voor persoonlijk gebruik,
steeds bron vermelden aub