Albert
Van Den Bosch
Bespreking van de Nederlandstalige Liebigreeksen
Weer een reeks gedrukt met de vive kleuren van Hermann Schott - Rheydt. In het medaillon op de prent staat het onginningsgebied en het opgraven, delven, zoeken, lokaliseren en alle arbeid errond om de materialen geschikt te maken voor vervoer. Buiten de medaillon staan de uiteindelijke gebruikers centraal met al hun toepasingsgebieden en werktuigen. Dus van onafgewerkt product tot eindphase gebruik van materialen. Daarom gaf men de reeks ook de toepasselijk naam : Materialen (commerce et industrie) Ik geef als naam van de reeks een samenvattende titel die op elke prent anders is maar wel samenvat wat op de voorkant van elke prent, dus op de hele serie te zien is. IJZER het mijngebeuren, hoogovens en smelten, tot siervoorwerpen STEEN een marmerblok uit de rots gehouwen, vervoer en het beeldhouwen door de kunstenaar POTAARDE : hoe men van aarde tot vazen en sierkommen geraakt PAPIER : gemaakt uit lompen, stof en oude papieren tot de fabricatie van een krant KATOEN van het groeien aan de plant tot het plukken en maken van stoffen HOUT van boom tot plank bij de schrijnwerker. Dank zij de computer kan je aldus elke prent ook terug vinden met het zoekwoord dat normaal de titel of een gedeelte ervan is. Op de achterzijde weer recepten : blanke bouillon, eierballetjes, pudding van rundsveleesch, keverragout, marcaroni op Italiaansche manier, mayonaise voor alles soorten van koud vleesch en visch en gebakken kuikens.

 
Jaartal: 1890
Formaat: mm 111 x 71

Bestaat in deze talen:
Materialen (commerce et industrie)
Materialen I
materiali della natura
ijzer, steen, potaarde, papier, katoen, hout

De bedoeling is om alle gekende Nederlandstalige reeksen te publiceren. De verwarring komt doordat in Italiaanse katalogen Nederlandstalig, ook Vlaams dus, OLLANDESI wordt vertaald. We onderscheiden chronologisch te benoemen

1. VLAAMSE OF HOLLANDSE : 761 reeksen uitgegeven vóór 1918

2. ANTWERPSE : 377 reeksen zitten in de BELGISCHE verzameling met de nieuw begonnen nummering nà 1918 van 1 tot 538, vanaf nummer 142 : Kerken van België.

3. ROTTERDAMSE uitgegeven in NEDERLAND : een nummering van 1 tot 115

Meer informatie albert.van.den.bosch@skynet.be A_0062 - ijzer, steen, potaarde, papier, katoen, hout
Cataloog  Code
Liebig Antwerpse Collectie  L_0281
Arnold spielhagen  N_0165
Dreser  R_A174
Fada  F_0276
Jansens  J_0262
Liebig Holland-Flanders  A_0062
Italien company Milan  M_0084
Sanguinetti  S_0277
Tourteau  T_0269
DVV 1977  D_B133
Van der Auwera 1954  V_C019

Copyright
- HRA 180307 -
Albert Van den Bosch +32 475 69 28 47
Alleen voor persoonlijk gebruik,
steeds bron vermelden aub