Albert
Van Den Bosch
Bespreking van de Nederlandstalige Liebigreeksen
Weer een wondermooie reeks met teksten en ornamenten in gouddruk. In een medaillon alweer symbolische verwijzingen naar respectievelijk, het Ventetiaans wereldberoemde glas, gouden drijfwerk in de versieringen van alledaagse gebruiksgoederen (voor rijke mensen), de gevleugelde leeuwen die eeuwenlang werden meegedragen in stoeten en Venitiaanse vlagggen, de boot-vlaggen verwijzend naar de heerschappij die VenetiŽ duizend jaar over de Middellandse zee als zeevarende mogendheid, Verwijzingen naar muziek en heiligen allom geprezen. De rreks zelf verwijsd naar het door iedereen gekende CARNAVAL VAN VANETIE. Vooral de maskers van zijde en de fantastische kleding van adel en begoede burgerij. Heel VenetiŽ gonsde wekenlang van het plezier dat op straat werg gemaakt. Wereldberoemd zijn natuurlijke de Venitiaanse Harlelkijn, Puccinellla die daar veelvuldig uitgebeeld werden en waarvan elke begoede burger wel een kostuumpje van had dat hem paste. Meer dan 10 litho kleuren zijn er weerom gebruikt en de achterzijden hebben ook prachtige houtsneetjes als verluchtiging : een winkelende dame, een kinjde dat een pot extract van Liebig komt kopen in een winkel, een kok, een kokkin, de verorbering aan de tafel en zelfs een cupidootje naast het geopende deksel van een grote Liebigpot dat naarstig zijn pijl rich naar ,,,, een vlieg, Ook grappig is de dikke kok die een klein Liebig's potje draagt met 2 handen ,,,, en een veel te grote hoten lepel onder de oksel klemt.

 
Jaartal: 1892
Formaat: mm 110 x 70

Bestaat in deze talen:
Carnaval ŗ Venise (le)
Carnaval ŗ Venise (le)
... (title in this language not known)
Carnaval ŗ Venise (le)
Der Carneval von Venedig
carnevale di venezia
DE VASTENAVOND TE VENETIE

De bedoeling is om alle gekende Nederlandstalige reeksen te publiceren. De verwarring komt doordat in Italiaanse katalogen Nederlandstalig, ook Vlaams dus, OLLANDESI wordt vertaald. We onderscheiden chronologisch te benoemen

1. VLAAMSE OF HOLLANDSE : 761 reeksen uitgegeven vóór 1918

2. ANTWERPSE : 377 reeksen zitten in de BELGISCHE verzameling met de nieuw begonnen nummering nà 1918 van 1 tot 538, vanaf nummer 142 : Kerken van België.

3. ROTTERDAMSE uitgegeven in NEDERLAND : een nummering van 1 tot 115

Meer informatie albert.van.den.bosch@skynet.be A_0078 - DE VASTENAVOND TE VENETIE
Cataloog  Code
Liebig Antwerpse Collectie  L_0331
Arnold spielhagen  N_0216
Dreser  R_A219
Fada  F_0336
Jansens  J_0321
Liebig Holland-Flanders  A_0078
Italien company Milan  M_0132
Sanguinetti  S_0335
Tourteau  T_0326
DVV 1977  D_A173
Van der Auwera 1954  V_A173

Copyright
- HRA 180307 -
Albert Van den Bosch 03 236 59 62
Alleen voor persoonlijk gebruik,
steeds bron vermelden aub